Kırıkkale Üniversitesi, Kırıkkale Ankara Yolu 7.KM, 71450, Yahşihan, Kırıkkalekka |
|
Kırıkkale Üniversitesi ve Hitit Üniversitesi ortaklığı ile yürütülen “Yeni Beceri Alanları için Yeni Yetenekler” projesinin alt amaçları olan “İnsana Yakışır İş Yaklaşımı” ve “Toplumsal Eşitlik Kültürüne Odaklanmak” maddeleri gereğince kapsamlı çalışmalar yapıldı.
Toplumsal Eşitlik Kültürü kapsamında “Çalışma Hayatında Kadın ve Kadın Temsili” konulu 5 farklı konferans gerçekleştirildi. 08.03.2024 - Keskin MYO, 12.03.2024 - Sungurlu MYO, 21.03.2024 - Fatma Şenses MYO, 02.05.2024 - Kırıkkale Üniversitesi ve 27.05.2024 - Hitit Üniversitesi Alaca Avni Çelik MYO’da gerçekleştirilen konferanslarda onlarca farklı öğrenciye ulaşıldı. Bu konferans serisi Doç. Dr. Gamze Ebru Çiftçi’nin öncülüğünde gerçekleştirildi. Konferanslara Öğr. Gör. Hasan Kaya, Doç. Dr. Songül Demirel Değirmenci ve Zeynep Zümra Özkan destek verdi.
Doç. Dr. Gamze Ebru Çiftçi, toplumsal cinsiyet eşitliğine odaklanarak istihdam edilebilirliğin ve istihdamın artırılması için sürdürülebilir yapılar oluşturmayı, sanayi kuruluşlarının ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücü talebini karşılayabilecek gençlerin eğitilmesini hedeflediklerini ifade etti. Çiftçi, bu hedefler doğrultusunda CNC programlama eğitimi, yapay zekâ eğitimi, veri madenciliği eğitimi, kurumsal kaynak planlaması eğitimi ve endüstriyel robot programlama eğitimleri verdiklerini belirtti. Kadın istihdamına önem verdiklerini ve eğitimlerin kontenjanlarının yarısının kadınlara ayrıldığını söyleyen Doç. Dr. Gamze Ebru Çiftçi, proje kapsamında insana yakışır iş, eşitlik ve sürdürülebilir iş modelleri oluşturmak için özellikle meslek yüksekokullarından mezun olan öğrencilere odaklandıklarını ifade etti.
Ayrıca “Cinsiyet Eşitliği Odağında Geleceği İnsanına Yakışır İşler Yaklaşımının Desteklenmesine Yönelik Çağrı” kapsamında 1-2 Haziran 2024 tarihlerinde Safa Sorgun Thermal Hotel’de 20 iş insanına eğitim verildi. Eğitimin toplumsal cinsiyet eşitliği başlıklı oturumunda toplumsal cinsiyet eşitliği kavram ve kapsamı, psikososyal boyutu, eşitliğin artırılması için yapılması gerekenler, toplumsal cinsiyeti etkileyen faktörler, toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin tutumlar ve etkileyen faktörlerden bahsedildi. İş yaşamında cinsiyet ayrımcılığı başlıklı oturumda iş yaşamında kadın işgücü algısı, mesleki cinsiyet ayrımcılığı, iş yaşamında kadınların karşılaştığı sorunlar ve çözüm önerileri, iş yaşamında kadınların maruz kaldığı eşitsizliklerden bahsedildi. Mobbing oturumunda ise iş yaşamında psikolojik şiddet, objektif-subjektif mobbing, mobbingin çalışanlar ve işletme verimliliği üzerindeki olumsuz etkisi, mobbingi engellemeye yönelik çözüm seçeneklerini uygulama, mobbing durumunda ortaya çıkacak hukuksal süreci bilme konularından bahsedildi.